top of page

Cruciale fouten bij taxaties en hoe deze te vermijden

Een taxatierapport is een zeer belangrijk document bij het kopen van een huis. Het bepaalt immers de waarde van het vastgoed, wat van invloed kan zijn op de hypotheek, onderhandelingen en uiteindelijke beslissingen. Maar helaas worden er soms fouten gemaakt die kunnen leiden tot ongewenste complicaties. In dit artikel bespreken we vijf veelvoorkomende fouten bij het taxatierapport en hoe je ze kunt vermijden.


1) Niet aangeven welke taxatiewaarde behaald moet worden voor jouw hypotheek


Een van de eerste fouten die mensen maken, is het niet duidelijk communiceren van de gewenste taxatiewaarde voor hun hypotheek. Het is belangrijk om de taxateur te informeren over het bedrag dat je nodig hebt om de financiering rond te krijgen. Dit stelt de taxateur in staat om gericht te werk te gaan en ervoor te zorgen dat de geschatte waarde voldoet aan de vereisten van de geldverstrekker.


2) Kies een taxateur die met je kan meedenken en je van tevoren een grove woningwaarde-indicatie kan geven


Het selecteren van de juiste taxateur is van groot belang. Kies voor een professional die niet alleen bekwaam is in taxeren, maar ook bereid is om met je mee te denken. Een goede taxateur kan je vooraf een ruwe schatting geven van de waarde van je woning, wat je kan helpen bij het plannen en voorbereiden.


3) Niet aanwezig zijn bij de taxatie


Het is verleidelijk om de taxatie aan de taxateur over te laten en zelf niet aanwezig te zijn. Echter, door aanwezig te zijn tijdens de taxatie kun je waardevolle informatie delen over de woning en eventuele verbeteringen die zijn aangebracht. Bovendien kun je vragen stellen en verduidelijking krijgen over het taxatieproces, wat kan leiden tot een nauwkeuriger rapport.


4) Kleine reparaties van tevoren uitvoeren en het huis schoonmaken


Een andere fout is om geen kleine reparaties uit te voeren en het huis niet op te ruimen voordat de taxateur arriveert. Hoewel kleine gebreken misschien niet heel groots lijken, kunnen ze de algehele beleving van de woning beïnvloeden en mogelijk leiden tot een lagere taxatiewaarde. Zorg ervoor dat de woning in goede staat verkeert en schoon is voordat de taxateur arriveert.





5) Geen aankoopmakelaar inschakelen die de maximaal behaalbare woningwaarde voor jou realiseert door referentiepanden bij de taxateur voor te leggen


Tot slot kan het een fout zijn om geen aankoopmakelaar in te schakelen die bekend is met de lokale markt en ervaring heeft met het optimaliseren van taxatierapporten. Een ervaren aankoopmakelaar kan referentiepanden aan de taxateur voorleggen om een realistisch beeld te schetsen van de waarde van je woning en ervoor te zorgen dat je de maximale waarde behaalt.



Tip: Overweeg om Starter Woning in te schakelen voor professionele ondersteuning bij het optimaliseren van je taxatierapport en het behalen van de best mogelijke taxatiewaarde voor je woning!


bottom of page